Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Det finns en vilja att vara kvar på arbetsmarknaden idag. Vi tror att det hänger ihop med att vi har en ökning av sysselsättningen i stort, säger Louise Stener och Charlotte Breitz som skrivit rapporten. Foto: iStock

Maria Schultz

Dubbelt så många jobbar efter pension

Idag jobbar dubbelt så många som nått pensionsålder jämfört med för två decennier sedan. Dessutom har vi fler arbetslösa över 65 år.
Men antalet timmar som äldre väljer att arbeta har inte förändrats.

En fördubblad sysselsättning bland äldre på 20 år – ja, det visar Statistiska Centralbyråns nya rapport: Äldres deltagande på arbetsmarknaden 2001 – 2023 (pdf).

Människor mellan 65 och 74 år har gått från en sysselsättningsgrad på 10 procent 2001 till 20 procent 2023.

– Vi har länge sett att sysselsättningen ökat bland personer över 65 år. Nu ville vi gärna göra allmänheten uppmärksamma på hur det ser ut och fördjupa oss i vilka de är, säger Louise Stener, statistiker på SCB och en av rapportförfattarna.

Större fokus på 75-89-åringar

Louise Stener och Charlotte Breitz arbetar båda som statistiker på SCB och är författare till rapporten Äldres deltagande på arbetsmarknaden 2001 – 2023 (pdf). Foto: SCB

SCB gör varje månad arbetskraftsundersökningar, så kallade AKU. Syftet med dem är att beskriva landets aktuella arbetsmarknadsförhållanden.

Ofta lyfts åldersgruppen 20-64 år och det är först nu som SCB fokuserat en av sina temarapporter på den äldre målgruppen.

– Äldre sysselsatta är högaktuella och ett intressant ämne och därför ett skäl till varför vi ville fördjupa oss i detta, säger Charlotte Breitz, också statistiker på SCB och rapportförfattare, och fortsätter:

– 2021 kom även en ny EU-förordning som gör att vi samlar in mer data för sysselsatta mellan 75 och 89 år. 

I denna åldersgrupp var sysselsättningsgraden sju procent 2023. Det motsvarar 65 700 sysselsatta personer.

Så många timmar jobbar äldre

Att fler 65+ väljer att jobba idag, tror rapportförfattarna beror på flera anledningar. Vi har en ökad medellivslängd, en höjd riktålder för pension och har fått lättnader i kostnader av äldre anställda.

I rapporten valde de att gräva djupare i vilka branscher, yrken och antal timmar som äldre sysselsatta jobbar.

Arbetstiden för äldre har inte påverkats mycket under åren. Män arbetar fortfarande fler timmar i veckan jämfört med kvinnor. 

I åldern 65-69 år arbetade män i snitt 27 timmar i veckan under 2023, medan kvinnor i samma åldersgrupp arbetade i snitt 24 timmar i veckan.
I åldern 70-74 år arbetade männen i snitt 23 timmar i veckan och kvinnorna 18 timmar i veckan. Ungefär så såg det även ut för 20 år sedan.

– De flesta äldre sysselsatta vill inte förändra antalet timmar som de arbetar utan är nöjda, säger Charlotte Breitz.

Udda bransch i topp hos äldre män

Något som förvånade rapportförfattarna var när de kikade på branscherna.

– Det var intressant att så många äldre män arbetar inom jordbruk, skogsbruk och fiske – det är bland äldre män den näst vanligaste branschen att jobba inom. Men den finns inte med på samma sätt hos yngre män. Det kan bero på att många äldre som jobbar i den branschen inte ser det som ett arbete, utan är mer som en livsstil, säger Louise Stener.

Överlag är de flesta äldre som jobbar vidare akademiker. Bland äldre män arbetar de allra flesta inom finansiell verksamhet och företagstjänster. Äldre kvinnor jobbar främst inom vård och omsorg och har oftare fasta anställningar jämfört med män. Bland män är det vanligare att vara företagare.

Fler män än kvinnor jobbar

Jämför vi äldre män med kvinnor är det männen som har högre sysselsättningsgrad – 25 procent av män mellan 65 och 74 år arbetar och 16 procent av kvinnorna i samma ålder.

– Här kan vi se att sysselsatta äldre kvinnor har ökat under åren. 2001 var det 7 procent av kvinnorna och 13 procent av männen. Generellt har Sverige en högre sysselsättningsgrad för kvinnor jämfört med många andra länder i Europa. Inte specifikt bara för de äldre, utan för alla åldersgrupper, berättar Louise Stener.

Fler äldre arbetslösa idag

SCB:s rapport visar också att äldre söker jobb mer idag och andelen äldre arbetslösa är dubbelt så stor idag jämfört med för tio år sedan. 

Idag är det i snitt fyra procent av befolkningen i åldern 65-74 år som är arbetslösa och aktivt söker ett arbete, medan det för tio år sedan alltså var två procent.
– Det finns en vilja att vara kvar på arbetsmarknaden idag. Vi tror att det hänger ihop med att vi har en ökning av sysselsättningen i stort, säger Louise Stener och Charlotte Breitz.