Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, om de viktigaste sakerna du bör tänka på vid löneväxling. Dan Coleman, Energepic.com/Pexels.com

Maria Schultz

Löneväxling – sakerna du bör tänka igenom

För att du ska få en högre pension eller kunna gå i pension tidigare kan din arbetsgivare erbjuda dig att löneväxla. Det innebär att du byter bort en del av din lön idag mot det som kommer att bli din lön i framtiden, det vill säga pension. Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, om vad man bör tänka på.

Löneväxling blir som en förmån som till exempel som extra semesterdagar, en förmånsbil eller städtjänster.

Vad innebär löneväxling?

Löneväxling betyder att du placerar en del av din bruttolön i en tjänstepension innan inkomstskatten dras. Inkomstskatt dras först när du påbörjar utbetalning av din pension. Det är upp till din arbetsgivare att bestämma om du kan löneväxla eller inte. En fördel med att löneväxla är att din arbetsgivare kan skjuta till cirka 6 procent extra på det belopp du väljer att placera. Du kan löneväxla vid enstaka tillfällen eller fortlöpande.

Hur fungerar löneväxling?

Sätter du exempelvis in 1 000 kronor av din bruttolön blir pensionspremien 1 060 kronor. Att arbetsgivaren kan välja att skjuta till cirka 6 procent beror på att särskild löneskatt på pensionspremier är cirka 6 procent lägre än arbetsgivaravgift på kontant utbetald lön. Hela mellanskillnaden kan alltså komma dig till godo.

För vem passar löneväxling?

Löneväxling är fördelaktig för dig som tjänar mer än inkomsttaket för den allmänna pensionen.

Om din bruttolön överstiger 550 374 kronor per år efter löneväxlingen. Det motsvarar en månadslön som överstiger 45 864 kronor. Beloppen är beräknade utifrån inkomstbasbeloppet 2021. 

Skatten skjuts upp

En annan fördel med löneväxling är att du inte betalar inkomstskatt på sparbeloppet förrän du tar ut det som pension.   

 Vilka fördelar finns det med löneväxling?

  • Att avstå en del av lönen öppnar upp möjligheten till en högre insättning till din pension än om du skulle göra en inbetalning från lönen.
  • Du förstärker din pension. Det blir en extra pensionsavsättning som du kan ta ut tidigast vid 55 år ( kan vara högre också, beroende på avtal).
  • Om du har möjlighet att löneväxla inom de kollektivt upphandlade tjänstepensionsbolagen, får du generellt låga avgifter på ditt sparande. Sker löneväxling utanför kollektivavtalade tjänstepensioner, behöver du vara mer observant på vilka avgifter som tas ut.

Är det alltid lönsamt?

  • Löneväxling är inte förmånligt för den som har en lön som efter växlingen är lägre än 8,07 inkomstbasbelopp per år.
  • Kapitalet är bundet tills dess att du tidigast tar ut tjänstepensionen som är minst från 55 års ålder beroende på tjänstepensionsavtal.

Viktigt att tänka på!

  • Löneväxling passar inte alla. Din allmänna pension minskar om din bruttolön efter löneväxling blir lägre än 550 374 kronor (8,07 inkomstbasbelopp 2021). Om din lön blir mindre än så kan även din sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner påverkas.
  • Det är också viktigt att tänka på att det fortfarande betalas in premie till tjänstepensionen (obs!! på bruttolönen). Alltså att man inte går miste om sin pensionsavsättning på grund av löneväxling.
  • Löneväxling innebär en sänkt lön vilket innebär att det påverkar ersättningar som till exempel: sjuklön, sjukpenning, föräldrapenning, sjukpension med mera.

 

LÄS MER:

Löneväxling – hur bra är det egentligen?